Egyszerűen sokszínűen | FIRST-LINE
Egyszerűen sokszínűen
fogyatékkal élők foglalkoztatása a nyílt munkaerőpiacon
2022-07-30 |
...
A társadalmi érzékenyítés és a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatása a nyílt munkaerőpiacon rendkívül jól hangzó törekvések. Ezek megvalósítása a mindennapokban azonban már koránt sem olyan egyszerű feladat.

➴ Szerző: Kovács Orsi ➤

Az empátia, a tolerancia folyamatosan alakuló, fejleszthető készségek. Azok, akik a saját családjukban, ismeretségi körükben nem szereznek erről tapasztalatokat, viszonylag kevés információval rendelkeznek arról, hogy mit is jelent az egyén és a környezete számára a fogyatékosság.

 

Egy autizmussal és/ vagy fogyatékkal élő munkatárs sikeres foglalkoztatásának kulcsa a kommunikáció. Mielőtt belevágnánk, informálódjunk, beszéljünk, készítsük fel a munkaközösséget, foglalkozzunk a felmerülő kétségekkel, kérdésekkel.

 

Rengeteg kérdés merülhet fel a kollégákban és a vezetőkben. Fog tudni rendesen dolgozni? Rá lehet bízni feladatokat vagy folyton ellenőrizgetni kell majd? Miről fogunk vele beszélgetni? Mi van, ha esetleg agresszív lesz?

 

Nagyon fontos, hogy ezek a kérdések, félelmek kimondásra kerülhessenek. Minél több a kimondatlan fenntartás, ellenérzés annál valószínűbb, hogy egy ponton meg fog jelenni a kirekesztés.

 

Nincs is rosszabb annál, mikor az ember háta mögött összenéznek mikor mond valamit, enerváltan felsóhajtanak, ha kérdez vagy hibázik, elhallgatnak, ha belép a szobába. Mert ne legyenek illúzióink, éljen valaki bármilyen jellegű vagy mértékű fogyatékossággal, ezeket akkor is megérzi.

 

Feszengés helyett kérdezzünk, jelezzünk vissza. Ha már van olyan munkatársunk, aki autizmussal és/vagy valamilyen fogyatékossággal él, ne féljünk feltenni a kérdéseinket, ne féljünk beszélgetni, beismerni ha bizonytalanok vagyunk, ha nem tudunk válaszolni a feltett kérdésre. Tanuljunk meg jól visszajelezni, dicsérni.

 

Egy az átlagtól eltérő képességekkel rendelkező munkatárs jelenléte mindenki számára tartogat kihívásokat és meglepetéseket. Meglehet, hogy elsőre felesleges macerának tűnik az egész és sajnos van esély rá, hogy elhangzik a "miért nem vesznek fel inkább egy normálisat?" kérdés. Igen, tudom, hogy ez nagyon gonoszul hangzik és a szociálisan érzékenyebbek most felhördültek a képernyő előtt. De!

 

Az előítéletek felszámolhatóak. Éppen az ilyen kérdések azok, amik nyilvánvalóvá teszik, hogy szükség van arra, hogy lehetőséget és támogatást biztosítson a munkáltató, hogy a dolgozók fejlődhessenek ezen a téren.

 

Ne csináljunk terhet a lehetőségből. Fontos megérteni, hogy egy fogyatékkal élő munkatárs alkalmazása nem azt a célt szolgálja, hogy az ő feladatait a többiek végezzék el, ugyanazért a fizetésért, amiért addig dolgoztak. És nem is azt, hogy ő végezze el azokat a feladatokat, amihez a többieknek nincs kedvük.

 

Kompetenciamérés és teljesíthető kihívások. Mint bármely más munkavállaló esetében, olyan, a meglévő készségeit figyelembe vevő feladatokat érdemes kijelölni, amik teljesíthető kihívást jelentenek a számára. Az egyéni kompetenciák felmérése alapján könnyebben meghatározhatóvá válnak az egyes feladatok.

 

Találjuk meg az egyensúlyt az egyéni és csoportos, együttműködést igénylő feladatok között. Ha egyedül kell dolgoznia egész nap egy félreeső sarokban vagy irodában, akkor azzal többet ártunk, mint használunk. Nem csak neki, de a munkaközösségnek is.

 

Egy fogyatékkal élő munkatárs az egész közösséget képes fejleszteni. A fogyatékkal élők nyílt munkaerőpiacon történő foglalkoztatása nem csak arról szól, hogy ők megtanuljanak dolgokat, hanem arról is, hogy a velük együtt dolgozó munkatársak rugalmasabbá, elfogadóbbá és a saját szakmájukban jobbá váljanak.

 

Minél többféleképpen el tudunk magyarázni valamit, annál jobban megértjük mi magunk is. Rengeteg közös sikerélmény forrása lehet egy ilyen munkakapcsolat. A kommunikáció, problémamegoldó képesség és a perspektívaváltás képességének fejlődése hasznára fog válni a dolgozóknak és a cégnek egyaránt.

Esemény dátum: szombat, július 30, 2022 - 15:20
Kapcsolódó képzés:

A résztvevők képesek legyenek felismerni a személyiségüket valamint mások személyét és ennek megfelelően tudjanak hatékonyan kommunikálni, ötvözve az önérvényesítést és a másik fél érdekeinek figyelembe vételét. A tréning célja olyan kommunikációs stílus átadása a résztvevőknek, ahol bátran és magabiztosan mondják el gondolataikat, véleményüket. Megismerik a résztvevők a kommunikáció csapdáit, illetve hogyan tudják ezt elkerülni. Képesek lesznek a tréning végére önbizalmuk fejlesztésével a konfliktuskezelési stratégiákat alkalmazni, valamint motiválni csoporttársaikat, munkatársaikat.

Engedélyszáma: E-001374/2015/D001

Vajon el tudja mondani, hogy most hogyan érzi magát? Jól vagy rosszul? A két szélsőség között milyen széles a skála? 

Engedélyszáma: E-001374/2015/D012

Mindannyian elfogadjuk, hogy a sérült, hátrányos helyzetű embertársaink, munkatársaink nagyobb odafigyelést igényelnek, de vajon tudjuk-e pontosan, hogyan is viselkedjünk?  Biztos, hogy a feltétlen, kérés nélküli segítés mindig a legjobb megoldás?  Hogyan tudunk kialakítani egy egyenértékű, együttműködő környezetet, hogyan tudjuk formálni attitűdünket, hogy felelősséggel, nyitottsággal, bizalommal forduljunk hátrányos helyzetű embertársainkhoz. Elismerjük, hogy vannak olyan kompetenciáik, amelyek elsajátítása számunkra is hasznos lehet, pl. konfliktuskezelés, tolerancia, egyenlő bánásmód, befogadó készség, esélyegyenlőség. Kiemelten olyan munkahelyi kollektívák számára jelenthet segítséget tréningünk, ahol sérült emberek is dolgoznak, akik megfelelő attitűddel megközelítve akár teljes értékű munkatársak is lehetnek.

Engedélyszáma: E-001374/2015/D013

Jelentkezés

Jelentkezés

Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.