Hogyan NE építs csapatot? - az anti-csapatépítésről | FIRST-LINE
2022-07-23 |
...
Csapatépítésről már mindenki hallott. A szerencsésebbeknek volt is részük benne, a kevésbé szerencsések pedig részt vehettek egy-egy csapatépítésnek álcázott valamin, amit inkább nevezhetnénk "anti-csapatépítésnek".

➴ Szerző: Kovács Orsi ➤

 

Az anti-csapatépítések legfőbb jellemzői a következők:

  • a résztvevők ugyanúgy klikkesednek, mint bent a munkahelyen
  • elsősorban azért éri meg elmenni rá, mert addig nem kell dolgozni
  • a résztvevők egy része alig várja, hogy végre vége legyen
  • nem érünk el vele változást vagy fejlődést a csapatdinamikában.

 

Valljuk be, az ilyen anti-csapatépítések legtöbbször oltári kínosak. Az anti-csapatépítéseket két nagy csoportba sorolhatjuk: a "csináljunk valamit közösen" és a "csináljunk valamit közösen és közben piáljunk" típusúak.

 

A "csináljunk valamit közösen" anti-csapatépítések sajnos a legsiralmasabbak. A kellemetlen csendek, vagy a kamubeszélgetések a semmiről végtelenül hosszú szenvedéssé nyújtják a kötelezően közösen eltöltendő órákat, amikor még a munkába se menekülhetünk egymás elől.

 

"Mulatni szerintem úgy lehet, hogy hangos a csapat, és keményen csapat" Egy piálással egybekötött anti-csapatépítésen előfordulhat ugyan, hogy tetőfokára hág a hangulat és közösen borulhatunk azon, hogy a Jani/Zoli/Marcsi/stb. telibe hányta a főnök kocsiját. De egy az érintettek számára ciki jelenetektől és a másnaposságtól eltekintve nem sok hozadéka van egy ilyen "közösségi élménynek", ha egyébként a munkatársak között nincs meg a kellő összhang.

 

Milyen akkor a jó csapatépítő? Természetesen olyan, amire annak a csapatnak szüksége van ahhoz, hogy még hatékonyabb legyen. Vannak olyan munkahelyek, ahol hiába vannak összezárva az emberek egy épületbe, nem tudnak csapatként működni. Ilyenkor az alapoktól kell indulni.

 

A rossz kapcsolatokon nem segít a dodgem. A konfliktusokban bővelkedő, ellenséges klikkekből álló munkaközösséget hiába zárod be egy szabadulószobába, hiába rakod be őket egy dodgem pályára, másnap már úgyis egymást fogják kibeszélni a cigiszünetben.

 

Egy valódi, jó csapatépítés legfőbb hozadékai a résztvevők számára a következők:

  • megtanulják fel- és elismerni mások és önmaguk erősségeit
  • megtanulnak egy közös cél érdekében együttműködni
  • megtapasztalják a közösen elért siker érzését
  • megtapasztalják, hogy hogyan tudnak hatékonyak maradni időnyomás alatt vagy versenyhelyzetben
  • megtanulják, hogyan képviseljék az álláspontjukat a csoporton belül
  • felszabadultan gyűjtenek közös élményeket, amik erősítik a személyes kapcsolatokat.

 

A tréningjeink, csapatépítéseink során mi is s fentiek alapján állítjuk össze a gyakorlatokat, hogy élményekben minél gazdagabban, feltöltődve folytathassátok a közös munkát, immár olajozottan működő csapatként.

 

Elég volt az uncsi/ gázos/ rémes anti-csapatépítésekből! Ha olyan munkacsoportban dolgozol, akár vezetői vagy alkalmazotti beosztásban, ahol folyton feszültségek vannak, a legegyszerűbbnek tűnő feladatok sem mennek zökkenőmentesen és túl sokszor áll meg a kés a levegőben akkor itt az ideje, hogy részt vegyetek egy valódi csapatépítésen.

 

Lehettek jobban és lehettek jobbak. Nem kell megelégedni azzal, hogy kicsináljátok egymást idegileg, évente egyszer meg elmentek jópofizni. Lehettek eredményesek, hatékonyak és mindenek előtt elérhetitek azt, hogy örömmel járjatok be dolgozni, mert a ti csapatotokban még a munka is élvezetté válik.

 

Esemény dátum: szombat, július 23, 2022 - 17:46
Kapcsolódó képzés:

Szokás mondani: „egységben az erő!” Akkor vagyunk erősek, ha közösen és hatékonyan dolgozunk ugyanazokért a kitűzött célokért, vágyakért. Ha valóban ütőképes, inspiráló és motivált csapatot akarunk, úgy fontos, hogy ismerjük önmagunkat és nyitottak legyünk csapattársainkra. Képzésünkön személyre ill. csoportra szabott gyakorlatokkal, élményt nyújtó feladatokkal segítjük egy kiváló, hosszú távon összetartó és lelkes csapat kialakulását, összecsiszolódását.

Engedélyszáma: E-001374/2015/D018

Jelentkezés

Jelentkezés

Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.