Kapkodók és Piszmogók – a személyiségtípusok és az idő | FIRST-LINE
2022-03-23 |
...
- Jól van az úgy, csak küldjed! – K. igyekszik kordában tartani türelmetlenségét, de a szeme már szikrákat szór az idegtől. Meg van ugyan elégedve P. munkájával, de meggyőződése, hogy P. eltököli az időt a feladatokkal. P. saját megítélése szerint nem tökölős, csupán igényes a munkájára. Mélységesen bosszantja, hogy K. nem hajlandó időt szánni a részletekre és folyton csapong. Azt mindketten beismerik, hogy az időgazdálkodás nem erőssége egyikőjüknek sem.

➴ Szerző: Kovács Orsi ➤

Az uralkodó személyiségjegyeink hatása az idővel való bánásmódunkban is megjelenik. Egy analitikusabb, introvertáltabb ember számára nehézséget jelent szemet hunyni az apróbb hibák, hiányzó részletek felett. Addig nem nyugszik, míg minden egyes hibát ki nem küszöböl és ez legtöbbször igen sok időt vesz igénybe. Számára azonban ez egyáltalán nem elvesztegetett idő. Ezzel szemben vannak olyan személyiségtípusok, akiknek a részletekben való elmélyülés valódi terhet jelent, egyszerűen el sem tudják képzelni, hogy a feltétlenül szükségesnél több időt szánjanak egy-egy feladatra, hiszen számukra a nagy egész a fontos. 

Függetlenül attól, hogy melyik csoportba tartozunk, meggyűlhet a bajunk az időgazdálkodással. A részletek emberei valóban képesek órákat eltölteni olyan munkatevékenységekkel, amik a végeredmény szempontjából kevéssé jelentékenyek. Az, hogy egy táblázat oszlopai teljesen azonos szélességűek-e, nem befolyásolja, hogy a benne szereplő értékek elég meggyőzőnek fognak-e minősülni. Ugyanakkor egy aránytalan, sebtében összedobott táblázat zavaróan hathat a szemnek és nehéz is rajta kiigazodni.

Akár az jellemzőbb ránk, hogy mindig túl sok feladatot akarunk letudni rövid idő alatt, akár az, hogy csak kevés feladatot tudunk elvégezni túl sok idő alatt, a megoldást ugyanott kell keresnünk. Az ésszerű keretek éppúgy szükségesek a feladatszervezésben, mint az időtervezésben. Egy megfelelően kialakított rendszerben nem kell lemondanunk sem a mennyiségi, sem a minőségi hatékonyságról. 

Ahhoz, hogy eredményesebbé váljunk az időgazdálkodásban, nem kell, hogy feladjuk a saját munkamódszereinket, hiszen egy vállalkozás vagy akár egy család sikeres működtetésében is fontos szerepe van az eltérő látásmódok párhuzamos jelenlétének. Minden egyes személyiségtípusnak vannak olyan erősségei, amik egy munkafolyamatban kulcsfontosságúak lehetnek. 

A sárgák képesek lelkesíteni a környezetüket, újabbnál újabb ötletekkel rukkolnak elő, ezért kiváló motivátorok lehetnek egy csapatban. A pirosak céltudatos hozzáállásukkal képesek mederben tartani a csoport munkáját, hiszen határozott és egyértelmű elvárásokat fogalmaznak meg a cél érdekében. A kékek rendszerszemlélete olyan stratégiai bázist jelent a munkavégzés során, ami biztonságos kereteket teremt a résztvevők számára és egyben vészjelzőként is funkcionál a határidők szempontjából. A zöldek beleérző képessége és a feladatokhoz való lelkiismeretes viszonyulása elengedhetetlen ahhoz, hogy a kijelölt célok megvalósulhassanak.

Mivel eltérő arányban mindannyian magunkban hordozzuk az összes személyiségjegyet, ezért lehetőségünk van arra, hogy a személyiségfejlesztés eszközeit alkalmazva trenírozzuk különböző készségeinket. A hatékony időmenedzsment nem csak az egyén szempontjából jelent rengeteget, de a csoportban való együttműködést is megkönnyíti. Ön- és társismeretünk fejlesztése pedig segíthet abban, hogy egymás időbeli szükségleteinek figyelembevételével tudjuk alakítani a munkafolyamatokat és végre összehangoltan evezzünk az Idő viharos tengerén.

Kapcsolódó képzés:

Rengeteg teszttel, kérdőívvel találkozhatunk a neten ebben a témában.  Ez is azt mutatja, hogy sokan keressük, hogyan működhetnénk jobban, okosabban ebben a világban. Már gyerekként, tinédzserként is találkozunk az önismeret iránti igénnyel, de felnőttkorban, a családalapítás, a munkahelyen kialakuló kapcsolatok igazán indokolttá teszik, hogy megismerjük igazi valónkat. Ki vagyok én? És ki nem vagyok biztosan? Ahogy egy tartós fogyasztási cikkhez kapunk használati útmutatót, vajon kapunk, kaphatunk-e saját magunkhoz?

Engedélyszáma: E-001374/2015/D009

A képzés célja, hogy a résztvevők elsajátítsák a tudatos időgazdálkodás módszereit, képesek lesznek megfelelően priorizálni a feladataikat és betartani a határidőket, ezáltal tudják a személyes hatékonyságukat növelni. A résztvevő képes lesz az időgazdálkodás és az egyén viszonyát beazonosítani, lépéseket tenni a „nemszeretem” feladatok elvégzésére, az örömteli munkavégzés állapotának felismerésére és elérésére, a saját hasznos idő megteremtésére, az időrabló tényezők kiküszöbölésére, az időgazdálkodási technikák elsajátítására.

Engedélyszáma: E-001374/2015/D019

Jelentkezés

Jelentkezés

Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.