Légy szíves, szelídíts meg! - önbizalom lépésről lépésre | FIRST-LINE
2022-04-15 |
...
Nekem ez nem megy. Én nem tudom ezt megcsinálni. Ebben én nem vagyok jó. Ismerős mondatok? Ha igen, akkor már te is megtapasztalhattad, hogy mennyire nem visznek előre. Lássuk, mi kell ahhoz, hogy elkezdj végre bízni magadban.

➴ Szerző: Kovács Orsi ➤

 

Abban tudsz bízni, akit ismersz. Bár már régóta egy hajóban evezel magaddal, időről időre érdemes felülvizsgálni a magadról alkotott képet. Az önbizalmad építését tehát kezdd az önismeretnél. Szelídítsd meg magad, ahogy a kis herceg a rókát.

A tested akkor is kommunikál, amikor te csendben vagy. A gesztusaid, a mimikád, a testtartásod beszél rólad. Vizsgáld meg magad a tükörben. Milyen az arcod, amikor mosolyogsz, aggódsz, hogy néz ki a megszokott testtartásod? Figyeld meg magad beszéd közben: sok mozdulatot használsz? Sokszor elkalandozik a tekinteted?

Érzelmeid testi jelekben is megnyilvánulnak. A tested egy összetett rendszer, melyben minden kölcsönhatásban van egymással. Ha stresszes vagy, izzadhat a tenyered, felgyorsul a szívverésed, megváltozik a légzésed. Ha figyelsz a testi jeleidre és nem hagyod figyelmen kívül őket, akkor együttérzőbb leszel önmagaddal.

Akit szeretsz, azt biztatni is fogod. Ha megvan a figyelem, megvan az együttérzés akkor az önszeretet is kialakulóban van benned. Ez képessé tesz majd arra, hogy biztatni tudd magad. Fordulj magad felé olyan figyelemmel és szeretettel, ahogyan szeretnéd, hogy mások forduljanak feléd.

Az önbántalmazást is abba lehet hagyni, mint bármelyik rossz szokást. Ebben a dologban érdemes szigorúnak lenned önmagaddal. Ha a belső hangod folyamatosan megkérdőjelezi a képességeidet, akkor itt az ideje, hogy észhez térítsd. Ha nyakon csípted, akkor mondd ki akár hangosan is, hogy elég volt.

Ne a kételyeidet erősítsd meg magadban, hanem a hitedet. Lehetnek olyan kihívások, amiket megugorhatatlannak látsz. Ilyenkor is figyelj arra, mit üzensz magadnak és a külvilágnak. Nem tudom megcsinálni vagy Most még nem tudom megcsinálni. Ugye, milyen másként hangzik?

Jelölj ki célokat. Egy hétre, három hónapra, öt évre. Talán most még nem tudod jól beosztani az idődet, levezényelni egy konferenciát angolul, lefutni a maratont. Ha elkezdesz tenni azért, hogy képes legyél rá, akkor egy idő után el fogod érni.

Ismerd el, amiket elértél. Az elismerés hatalmas erőt adhat a folytatáshoz. Lehet ez egy ajándék magadnak, egy büszkeségfal, nyomtathatsz magadnak oklevelet a 3 hónap sikeres diétáról, a lényeg, hogy tedd láthatóvá saját magad számára.

“Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.” Szánj időt arra, hogy törődj az önbizalmaddal. Kezdd azzal, hogy most leírod mire vagy ma büszke. Jó lett a sminked? Megtapsoltak a prezentáció után? Sikerült kávé mellett vizet is inni napközben? Jól kezeltél egy családi vagy munkahelyi konfliktust?

Dicsérd meg magad minden egyes nap, mert a valódi önbizalom és az önszeretet kéz a kézben járnak.

Kapcsolódó képzés:

Rengeteg teszttel, kérdőívvel találkozhatunk a neten ebben a témában.  Ez is azt mutatja, hogy sokan keressük, hogyan működhetnénk jobban, okosabban ebben a világban. Már gyerekként, tinédzserként is találkozunk az önismeret iránti igénnyel, de felnőttkorban, a családalapítás, a munkahelyen kialakuló kapcsolatok igazán indokolttá teszik, hogy megismerjük igazi valónkat. Ki vagyok én? És ki nem vagyok biztosan? Ahogy egy tartós fogyasztási cikkhez kapunk használati útmutatót, vajon kapunk, kaphatunk-e saját magunkhoz?

Engedélyszáma: E-001374/2015/D009

Gordon 1995-ös definíciója szerint „a reziliencia a viszontagságos körülményekkel szemben megnyilvánuló képesség a boldogulásra, az érlelődésre s a kompetencia növelésére. Ahhoz, hogy az egyén boldoguljon, gyarapodjon, érlelődjön, kompetenciáját növelje, mozgósítania kell minden erőforrását, legyen az biológiai, pszichológiai vagy környezeti.” Kihívások esetén, különösen a mostani helyzetben különösen fontos a reziliencia fejlesztése. Az embereknek rugalmasságra, kitartásra és erős mentális egészségre van szüksége.

Jelentkezés

Jelentkezés

Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.