Trénerek tréningben | FIRST-LINE
Trénerek tréningben
Mit csinál egy tréner?
2022-12-20 |
...
Reggel van. A terem még üres. Időben vagy. Bekapcsolod a laptopot, beüzemeled a projektort. Kicsit arrébb pakolod a flipchart táblát, így már rendben lesz. Kikészíted a filceket, tollakat, postiteket, írótáblákat. A kockákat és a kötelet még a táskában hagyod, elég lesz az ebédszünetben elővenni. Még egyszer átnézed a forgatókönyvet. Csak a jelenlétiket el ne felejtsd! Nagy levegő. Ruha rendben, eszközök rendben, aláírandók rendben. Felkészültél. Hiszen a jó tréner mindig felkészült.

A felkészültség persze nem csak annyiból áll, hogy időben érkezel és telepakolod a tréner-pakkodat mindenféle jóval. Ahhoz, hogy a csoport ne egyen meg reggelire a kávé mellé, tudnod kell állni a sarat. A trénerek élete bizony nem csak játék és mese…

Az előtted álló két napban te leszel az, aki ezt a 14 embert végig fogod vezetni egy izgalmas, felismerésekkel teli úton egy önazonosabb, önreflektívebb, hatékonyabb énminőségbe. Hiszen ezt jelenti maga a kompetenciafejlesztés. Ha te nem bízol magadban, hogy képes vagy rá, akkor a csoport sem fog.

Ezért olyan baromi fontos, hogy tudd, mit miért csinálsz, melyik gyakorlattal mit szeretnél elérni, honnan hová szeretnéd eljuttatni a csoport résztvevőit. Ez a show most nem rólad szól. Rájuk kell figyelned, érezned kell a rezdüléseiket, rájuk kell hangolódnod, mert akár egy félresiklott reakciód is aláaknázhatja a tréning sikerét.

Nagy felelősséged van trénerként? Naná. De ezzel a gondolattal már a kiképzésed során meg kellett barátkoznod. Igaz, akkor még te is résztvevőként voltál jelen és idő kellett hozzá, hogy kialakuljon a tréneri éned.

De most itt vagy. Lassan szállingóznak a résztvevők. Kezdődhet a nap.

Függetlenül attól, hogy egy cég vagy szervezet belsős trénereként helyezkedsz el vagy vállalkozóként nyújtasz külsős támogatást az ügyfeleidnek, trénerként a feladatod ugyanaz lesz: olyan jellegű és tartalmú fejlesztésben részesíteni a csoport tagjait, melytől nőni fog az egyéni és a csoportos hatékonyságuk is. Ennek pedig legkézenfekvőbb eszköze a kockázatmentes tapasztalati tanulás módszere.

Mikor életemben először találkoztam egy biotechnológussal, nagyjából én is olyan fejet vághattam, mint ahogy rám szoktak nézni, mikor megmondom mivel foglalkozom.

A legegyszerűbben úgy tudnám megfogalmazni, hogy munkaközösségeknek segítek abban, hogy a tagjai hatékonyabban tudjanak együttműködni. Na persze ehhez nem áll rendelkezésemre semmilyen varázspálca és esküszöm, tudatmódosító szereket sem alkalmazok a tréningjeimen, a tömeghipnózist pedig mélyen elítélem. Mégis van azonban egy titkos fegyverem.

A tréningjeim során egy meghatározott forgatókönyv alapján dolgozom, amit a felkérő céggel történt előzetes egyeztetések alapján állítok össze. Időnként persze a csoportdinamika közbeszól és módosítanom kell a forgatókönyvet menet közben. Ezt eleinte nehéz volt kezelnem, de a rugalmasság fontos erény a szakmánkban.

A történethez hozzátartozik, hogy életem első tréningje, amire az akkori munkáltatóm elküldött, csapnivalóan rossz volt. Az még hagyján is lett volna, hogy a tréner 20 percet késett - úúú… na jó, nem. Alapszabály: Sose késs a saját tréningedről! - , na de ami utána jött, hát inkább meg se jelent volna. Látszott, hogy oltárira unja az egészet, és lövése nincs arról, hogy az orra alatt való motyogás a belső erőforrásokról csak egy valamit forralt fel erősen: az agyvizemet.

Ezután az élmény után nem csoda, hogy a következő évben már semmi kedvem nem volt az egészhez és őszintén szólva elhatároztam, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy az újabb üdvöske tisztában legyen vele: inkább ülnék a sürgősségin törött lábbal, mint hogy babzsákot hajigáljak egész délelőtt.

Ez a tréning azonban már egészen más volt. Isten látja lelkem, hogy a végsőkig hadakoztam, de végül be kellett látnom, hogy élvezem. A második nap végén odamentem a trénerhez és megköszöntem a munkáját. Egyúttal megkérdeztem, hogy merre kellene elindulnom, ha esetleg ilyesmivel szeretnék foglalkozni.

Beletelt néhány évbe, mire rászántam magam a képzésre és elindultam a tréneri pályán. A vállalkozóvá válás már önmagában elég nagy kihívás volt, de munkában sosem volt hiány. Eleinte persze inkább párban dolgoztunk, de az évek során kellő tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy önállóan vezessem a tréningjeimet.

És hogy mit is csinálok pontosan? Folyamatosan képzem magam, tervezek, újratervezek, gyakorlatsorokat állítok össze, vizuális anyagokat gyártok a tréningjeimhez és törzsvásárlói kártyával járok az írószerboltba. Kapcsolatokat építek és ápolok, odafigyelek a kiegyensúlyozott táplálkozásra és tréningnapok előtt egy órával korábban lefekszem a szokottnál. A megfelelő mentális és fizikai terhelhetőség nélkül napjaink trénereinek már névtáblás szobáik lennének egy speciális szanatóriumban.

Úgyhogy ha te is azt érzed, hogy szükséged van a változásra,hajlandó vagy fejlődni ahhoz, hogy változást generálj úgy a magánéletedben, mint a munkahelyeden vagy akár külsős trénerként az ügyfeleid cégeinél, akkor felesleges tovább tétováznod, élj a lehetőséggel és vágj bele életed talán legizgalmasabb utazásába.

Trénerképzésünkön elsajátíthatod a T-csoportos módszert, melynek hatékonyságát a saját bőrödön is meg fogod tapasztalni. A képzést vezető senior trénerünk végigkísér majd a trénerré válás útján, mialatt olyan módszertani ismeretekkel ruház fel, amik a munkád során pótolhatatlan erőforrásokat képeznek majd a számodra.

Ha szeretsz emberekkel foglalkozni és felvillanyoznak a változatos kihívások, hiszel a folyamatos önképzés és a befektetett munka értékében, egy olyan szakmára vágysz, ahol végre a magad ura lehetsz és nem riadsz vissza attól, ha mások előtt kell beszélned, akkor meg van benned a lehetőség, hogy tréner váljon belőled. Hogy mennyire jó, az csakis rajtad múlik.

Esemény dátum: kedd, december 20, 2022 - 22:37
Kapcsolódó képzés:

Nyilván ismered a mondást: a tréner a saját személyiségével dolgozik. Elengedhetetlen egy magabiztos kiállás, egy egyedi előadói stílus, így visszajelzést kapsz a tréneri identitásról, a csoportdinamikáról, tréningrésztvevők erősségeinek és fejlesztendő területeinek megismerésének fontosságáról. Segítünk, hogy magabiztos légy az inspiráló témafelvezetésben, a rövid prezentációk megtartásában, a gyakorlatok levezetésében. Megtanítjuk a határozott tréneri fellépést, a megfelelő visszajelzést.

Engedélyszáma: E-001374/2015/D016

A 80 órás tréneri kompetenciafejlesztő képzésünk az alábbi engedélyezett képzésekból áll:

Tréneri kompetenciafejlesztés I. képzés nyilvántartásba vételi száma: E-001374/2015/D016

Tréneri kompetenciafejlesztés II. képzés nyilvántartásba vételi száma: E-001374/2015/D017

+Prezentációs technika tréninggel kiegészítve, melynek képzés nyilvántartásba vételi száma: E001374/2015/D004

 

Engedélyszáma: E-001374/2015/D017

Jelentkezés

Jelentkezés

Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.