Vélemények | FIRST-LINE
Lelovics Rita
Több helyen olvastam a T csoportos módszerről, vettem is részt néhány tréningen. Érdekelt a téma, de a legtöbb helyen csak gyakorlatokat olvashattam vagy elméleteket pl a konfliktus kezelésről, de sehol nem találtam ebben egységet. Szerettem volna egy olyan átfogó rendszert kapni, amelyben megértem mi miért történik és nem csak gyakorlati feladatokat látok, hanem annak elméleti hátterét is. Szerettem volna megtudni, alkalmas vagyok-e trénernek és mit kell megtanulnom ehhez. Szakmai és módszertani elméletet a T csoportos módszerről és tréning műfajról. Rávilágítást, az ok-okozati összefüggésekre és csoportalakulás tartalmi elemeire. Most már tudom minek kell megvalósulnia ahhoz, hogy minden résztvevő elégedetten távozzon. Megtanultam milyen területeken érdemes fejlesztenem magam és melyek azok a „szakkönyvek”, amelyeknek hangzatos a címe, szép a borítása, de tartalmilag hasznavehetetlen. Olyan gyakorlott és tapasztalt oktatóktól tanulhattam, akik nem csak értik, de művelik is a szakmát. A tréning résztvevőjeként egy új kapcsolatrendszert nyithattam, amely a munkavégzésemre is pozitív hatással van.
Gabi, 32 éves
Tetszett a trénerek felkészültsége és lelkesedése. Szeretik a munkájukat, ez nyilvánvaló, így amit átadtak nekünk, azt átlagon felülinek mondanám. Az pedig, hogy nem engedik el a kezünket, miután a tanúsítványt megkaptuk, csak hab a tortán. Szerettem, hogy olyan embereket ismerhettem meg, akiknek élveztem a társaságát, jó volt látni és érezni, ahogyan mindannyian fejlődtünk hétről hétre. Az pedig, ahogyan magamat látom ennyi hét elteltével, számomra mindennél többet ér: visszakaptam elveszett önbecsülésemet, magabiztosabbá és határozottabbá váltam. A tükörből visszanéző arc egy értékes ember arca, közösen elértük, hogy ezt végre el is higgyem. Az oktatás helyszíne is említést érdemel, mert amellett, hogy könnyen megközelíthető, nagyon inspiráló a légkör onnantól kezdve, hogy az ember átlépte a küszöböt. Minden alkalommal azt a benyomást keltette bennem, hogy “jó helyen vagyok”. Ha egy kicsit is úgy érezted, nagy fába vágtad a fejszédet, amikor a felnőttoktatást választottad következő lépésnek az üzleti életben, akkor csak azt tudom mondani, hogy ki ne vedd azt a fejszét abból a fából, mert igen nagy szükség van rá!
Robi, 35 éves
Mindenki ismeri, hogy azt a klasszikus viccet, hogy “Mit adtak nekünk a rómaiak?”, hát most én is ezzel kezdem a beszámolómat. Mit adott nekünk a 1st Line első kurzusa? Jó hangulatot, önbizalmat, örömöt és inspirációt. Úgy gondolom, hogy olyan barátságok születtek, amelyek talán kiállják az idő próbáját. Ma egyre inkább szükség van arra, hogy olyan közösségek jöjjenek létre, amelyek képesek felébreszteni az emberekben rejlő pozitív energiákat. Számomra a kurzus, az eltöltött hetek ezt adták. Mindig vártam, hogy elkövetkezzen az a két hét, amikor új ismeretekre teszünk szert. Még ha nem is volt kedvem elindulni néhány borongós szombat reggelen, a megérkezés után fél órával már olyan megerősítést, “flow” élményben volt részünk, ami megadta azt a lökést, amely segített nekünk a következő hetekben “lebegni.
Niki, 27 éves
Minden pillanat az eljövendő percek szülőanyja. A pillanathoz való hozzáállása dönti el, milyenné formálja a következő perceket, napokat, hónapokat, s az, hogy mennyire becsüli meg, amit a kezében tart.” /Robert Lawson/… Minden pillanatot teljes mértékben át tudtam élni, magaménak éreztem, ami egyáltalán nem volt nehéz, hisz ehhez minden adott volt a képzésen! Olyan trénerek, akik meglátták bennünk azt a pluszt, amit mi magunk nem és hagyták, hogy erre magunk jöjjünk rá, így jobban el is hittük magunkról. Olyan értékes, motiváló résztvevők, akik szintén hagyták a másikat szárnyalni, így együtt repültünk napról napra, hétről hétre. Így a tréning végeztével, amit a “kezünkben” tarthattunk szavakkal le nem írható. Nem csak tudást, önbizalmat, életre szóló kapcsolatokat kaptunk, hanem egy elképesztő érzést, amit meg kell élnie az embernek ahhoz, hogy elhiggye és érezze a felbecsülhetetlen végkifejletet.
Anita, 40 éves
Mai napig hálás vagyok a sorsnak, hogy az utamba sodorta ezt a lehetőséget és én pedig nem féltem élni vele. A trénerek teljes vállszélességgel odatették magukat. A szakmai és emberi hozzáértésük és hozzáállásuk maximális. Rengeteget építettek rajtunk, az önértékelésünkön, az önbizalmunkon, megmutatták értékeinket. Olyan önismeretet és főleg önbizalmat kaptunk mindannyian! Végre elhisszük, hogy valóban értékes emberek vagyunk. Mert egy ilyen igaz tükröt tartott felénk a képzés. Olyan képességeket fedeztünk fel magunkban, amit nem is tudtunk, hogy van, és pláne nem, hogy ez nekünk egy erősségünk. Mert azt gondoltuk, ez a természetes. Már most tudom, hogy szükség van erre, a munkátokra és nekem is szükségem lesz még a tréningekre, mint egy falat kenyérre. Életmentő volt ez most mindannyiunk számára. Egy céllal érkeztünk, de sokkal többel távoztunk! Mert nem csak egymást, de magunkat is megismertük hétről hétre. Vártuk a szombatokat, hogy mikor mehetünk, mikor találkozhatunk, mikor lesz újabb csapatmunka. Ahogy Bori mondta, külön-külön csak 1+1+1+1+1+1 vagyunk, de együtt csapatban akár 10 is lehetünk.